Je gaat op reis en je neemt mee ... je huisdier
Denk jij er ook over na om je huisdier mee te nemen op vliegreis? Dan kan dit wel wat stress met zich meebrengen. Maar als je ervoor zorgt dat zowel jij als je huisdier goed voorbereid zijn, gaan jullie samen vast een hele leuke vakantie tegemoet.
Gezondheid voorop
Een eerste belangrijke stap bij de voorbereiding van jullie trip, is uiteraard het regelen van zowel de nodige reisdocumenten als de nodige inentingen. Ook een gezondheidsverklaring van een dierenarts staat op het lijstje. Het is een evidentie dat je huisdier zich kiplekker moet voelen om te mogen vliegen. Hierbij kunnen vliegtuigmaatschappijen bepaalde rassen alsnog de toegang tot het vliegtuig weigeren. Zo zouden vooral hondenrassen met een platte snuit last kunnen krijgen met ademhalen tijdens een vlucht op grote hoogte. De gezondheid van je dier wordt dan ook steeds vooropgesteld.
Kleintjes mogen mee
Een tweede belangrijke vraag is of je huisdier met jou mee mag reizen in de cabine of als de vlucht toch gemaakt wordt via het laadruim. Past je hond in een reistas en weegt hij samen met zijn kennel niet meer dan 8 kilo, dan kan je kleine viervoeter van jouw gezelschap genieten. Al is het dan wel vanuit zijn bench op een vaste plaats onder de stoel. In alle andere gevallen, zal je huisdier dus meevliegen in het ruim.
Relax het ruim in
Als baasjes dit te horen krijgen, kunnen ze zich al snel zorgen maken. Zal hun viervoeter niet te bang zijn in het bagageruim zonder hun aanwezigheid. Maar ervaring leert dat huisdieren veelal meer schrik hebben tijdens het boardingproces in de luchthaven zelf dan tijdens de vlucht in het vliegtuig. Als je dier toch angstig zou zijn, zal het personeel die zo veel mogelijk op hun gemak stellen door er tegen te praten. Daarom raden we ook aan om ergens duidelijk de naam van je huisdier te noteren, zo is het makkelijker om hun vertrouwen te winnen. Vooral bij honden kan dit interessant zijn, gezien zij net iets sneller angst vertonen bij vliegen dan katten.
Met de nodige voorzorgen
Om ervoor te zorgen dat je huisdier zo weinig mogelijk stress ervaart en het toch zo comfortabel mogelijk heeft, zorg je voor een geschikte transportkennel die niet alleen veilig en voldoende ruim is, maar ook voorzien is van water en een zachte plaid. Laat je viervoeter ook even wennen aan die kennel en haal hem al enkele dagen vooraf in huis zodat je huisdier eerst goed kan verkennen. Om te vermijden dat je huisdier misselijk zou worden in het vliegtuig of in een vuile bench zou moeten zitten, is het aan te raden om enkele uren vooraf geen eten meer te geven.
Vrolijke thuiskomst
Tot slot misschien nog de belangrijkste tip. Ga je eigenlijk maar voor een korte periode weg, overweeg dan om je lieve viervoeter beter goed omringd thuis te laten. In verschillende landen worden namelijk strenge regels gehanteerd en dient je huisdier bijvoorbeeld de eerste tien of veertien dagen in quarantaine te verblijven. Je huisdier zal je dankbaar zijn dat je het de rust hebt gegund en bij je thuiskomt mag je alvast veel onvoorwaardelijke liefde en knuffels verwachten.