Ja tegen verre reizen, neen tegen vermoeiende jetlags!
Heb je een lange vliegreis voor de boeg, dan is de kans groot dat je bij aankomst krijgt af te rekenen met een jetlag. Maar wat valt eraan te doen? Wij helpen je graag op weg met enkele handige tips.
Slapen op het vliegtuig
Wanneer je een lange vliegreis voor de boeg hebt, kan je bij het boeken best rekening houden met je slaapritme. Ben je een makkelijke slaper die met alle gemak ook een dutje doet in het vliegtuig? Dan kan je daar maar beter gebruik van maken en dus meteen ook een hotelnacht uitsparen. Maar slapen op het vliegtuig is niet voor iedereen eenvoudig. Hoor jij helaas bij die laatste categorie, dan kan je hier ook maar beter rekening mee houden. Zo kan je voorkeur geven aan een dagvlucht waarbij je nog bij daglicht je bestemming bereikt en je even na aankomst je zachte en vooral comfortabele hotelbed kan induiken.
Voorbereiden vooraf
Het kan ook goed zijn om jezelf voor te bereiden op de lange vlucht en het tijdsverschil. Zo kan je reeds enkele dagen vooraf reeds op het nieuwe ritme gaan leven. Schuif zo je tijdstip van slapen telkens een half uurtje op, zodat het tijdsverschil met je bestemming steeds kleiner wordt. Door je bioritme zelf thuis al wat aan te passen, zal het tijdsverschil minder hard aankomen eens je op je bestemming bent. Let hierbij niet alleen op je slaapritme, maar probeer ook je eetpatroon alvast een beetje op te schuiven.
Voorbereiden tijdens de vlucht
Ook eens je het vliegtuig opstapt kan je je verder voorbereiden, pas je klok daarom meteen aan de nieuwe tijd aan. Vermijd ook alcohol en cafeïne, deze zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust. Probeer je niet druk te maken, want stress maakt helaas altijd alles erger, dat geldt dus ook bij een jetlag. Weet dat het voor iedereen tijd vraagt om zich aan het nieuwe uur aan te passen, alleen bij de een al iets meer dan bij de andere. Maak het jezelf ook zo makkelijk mogelijk tijdens de vlucht. Let erop dat je goed gehydrateerd blijft en zorg ervoor dat je bloedsomloop gestimuleerd blijft. Deze tips zullen je lichaam ook helpen om beter om te gaan met de gevolgen van een eventuele jetlag.
Acclimatiseren bij aankomst
Om zo snel mogelijk gewoon te worden aan het nieuwe ritme, is het beter om bijvoorbeeld geen middagdutjes te maken maar om zo snel mogelijk volgens het nieuwe ritme te leven. Geef je lichaam daarom de tijd om te acclimatiseren die eerste dagen en voorzie een rustig programma zodat je niet nog meer oververmoeid geraakt. Eens aangekomen ga je best zo snel mogelijk wandelen, zo kan je op een rustige manier actief worden en daglicht opnemen zodat je biologische ritme zich zo snel als mogelijk herstelt. Met deze tips ga jij vast een goede reis tegemoet!